فوکوس دستی در عکاسی
فوکوس دستی چیست؟ چطور عمل میکند و چرا شما از فوکوس دستی در عکاسی استفاده کنید؟ این همان چیزی است که میخواهیم در این مقاله به آن پاسخ دهیم.
همانطور که میدانید، فوکوس دستی در عکاسی به نوعی برای حرفه ای های این حوزه مناسب است و تفییر آن میتواند مانند یک بازی باشد. اگر شما بدانید که چه زمانی و چگونه از آن استفاده کنید میتوانید خروجی درخشانی را از آن دشت کنید. در ادامه، به شما همه چیز را در رابطه با شروع کار با فوکوس دستی خواهیم گفت. به شما مرحله به مرحله در مورد چگونگی فوکوس دستی آموزش خواهیم داد. به علاوه اینکه با شما تعداد زیادی سناریو را به اشتراک میگذاریم که در آن تکنیکهای تمرکز منطقی هستند (و همچنین توضیح میدهیم که چه زمانی شما میبایست از فوکوس دستی اجتناب کنید، چرا که همیشه پیشنهاد خوبی نیست). با توضیحات اولیه شروع میکنیم:
فوکوس دستی چیست؟
هر عکس نیازمند فوکوس است، زمانی که لنز عناصر را تغییر میدهد تا زمانی که به وضوح دلخواهتان در نقطه دلخواه برسید این کار ادامه دارد. بهطور پیش فرض، اغلب لنزها این کار را به صورت خودکار انجام میدهند که به آن فوکوس خودکار میگویند. اما شما، به عنوان یک عکاس، میتوانید مکانیسم فوکوس خودکار لنز شما را نادیده بگیرید و فوکوس را از طریق حلقه ای روی لوله لنز تنظیم کنید. این همان فوکوس دستی است، جایی که شما کنترل فوکوس را در دست میگیرید، حلقه فوکوس لنز را میچرخانید و نقطه فوکوس را تغییر میدهید. با فوکوس دستی، در کنار اجازه داشتن دوربین و لنز که چه زمانی تغییر کنند، شما نیز تصمیم میگیرید چه زمانی این کار را انجام دهید.
در چه مواقعی فوکوس دستی لازم است؟
فناوری فوکوس خودکار بی نظیر است. اما موقعیتهای خاصی وجود دارد که در آن با مشکل مواجه میشود. ممکن است فوکوس را روی قسمتهای اشتباه صحنه قفل کند، و ممکن است فوکوس را بهطور کامل قفل نکند. در اینجا فقط چند سناریو وجود دارد که در آن فناوری فوکوس خودکار اغلب موارد را اشتباه میکند:
- هنگامی که روی نقاط تاریک فوکوس میکنیم
- هنگامی که از فاصله خیلی نزدیک فوکوس میکنیم
- هنگامی که بین دو سوژه غالب انتخاب میکنیم
- هنگامی که از میان عناصر پیش زمینه فوکوس میکنیم
اکنون، کارایی دوربین شما و فناوری لنز AF میتواند از هم متفاوت باشند. دوربینهای خاصی الگوریتمهای فوکوس خودکار را که از فناوری شناسایی چشم و صورت با دقت خارقالعاده ای پشتیبانی میکنند و لنزهای خاصی که در سناریوهای نوردهی سریع و حتی در بزرگنماییهای زیاد پیشنهاد میکنند. بهطور کلی، اکثر دوربینها و لنزها گاهی اوقات اشتباه میکنند و به همین دلیل است که فوکوس دستی خیلی ضروریست. اگر شما بدانید که فوکوس خودکار چطور کار میکند، میتوانید از فوکوس خودکار به فوکوس دستی در هر زمانی که نیاز داشتید منتقل شوید و کماکان به عکس برداری بپردازید. در نتیجه مهارت بزرگی به حساب میآید و یکی از مواردی که به عکاسان به کرار توصیه میکنیم، این است که به هیچ وجه فکر نکنند که فوکوس دستی بی فایده است.
{loadmoduleid 195}
چطور فوکوس دستی را فعال کنیم؟ راهنمای گام به گام
در ابتدا، حالت فوکوس را روی دوربین یا لنز شناسایی کنیم. معمولاً با علامت AF/MF مشخص میشود که در آن AF بیانگر فوکوس خودکار و MF بیانگر فوکوس دستی است. مانند تصویر زیر:
سپس تنظیمات دوربین را روی MF قرار دهید. (به این نکته توجه داشته باشید که برخی لنزها قابلیت فووس دستی را ندارند. در اینچنین شرایطی، شما نمیتوانید دکمه سوئیچ به این حالت را روی دوربین پیدا کنید. راهنمای لنزدوربین خود را مطالعه کنید تا تز وجود حالت فوکوس دستی در دوربین مطمئن شوید).
دوماً، حلقه فوکوس را پیدا کنید، که اغلب در کنار میانه مخزن لنز قرار گرفتهاست (اگر شما از لنز حرفه ای استفاده میکنید) یا در گوشه پایینی مخزن لنز (اگر از زوم لنز استفاده میکنید).
از منظره یاب دوربین خود نگاه کنید، سپس حلقه فوکوس را به یک طرف بچرخانید. شما باید فوراً تغییر فوکوس را مشاهده کنید، زیرا مناطق مختلف صحنه از فوکوس خارج میشوند. حالا در زمانی که در یک سناریو قرار دارید که وجود فوکوس دستی در آن ضروریست (در بخشهای بعدی با این شرایط مواجه خواهید شد)، نیاز خواهید داشت تا به سادگی حلقه فوکوس را بچرخانید تا زمانی که سوژه اصلی شما در کانون توجه قرار گیرد.
ساده به نظر میرسد، درست است؟ برخی اوقات درک فوکوس از طریق منظره یاب دوربین کار دشواری است، در نتیجه در این زمینه به شما ترفندهایی را آموزش میدهیم:
- دوربین را روی حالت عملکرد نمایش زنده قرار دهید تا یک پیش نمایش زنده در سنسور LED دوربینتان داشته باشید. روی عکس زوم کنید، سپپس فوکوس را تا جای لازم انجام دهید و به وضوح عالی برسید.
- به باریک کردن دیافراگم برای در نظر گرفتن حاشیه خطای بیشتر برای خودتان توجه کنید. اگر روی f/2.8 عکس برداری میکنید، میبایست فوکوس درست را انتخاب کنید. اگر روی f/8 شروع به عکس برداری کنید، میتوانید بدون کمترین نگرانی در پشت یا جلو سوژه خود حرکت کنید.
- پس از گرفتن عکس با فوکوس دستی، نتیجه را روی LCD مشاهده کنید. همانطور که در مورد پیش نمایش خودکار گفته شد، با زوم دقیق روی آن میتوانید مطمئن شوید که نقطه دقیق وضوح را پیدا کردهاید.
چه زمانی میبایست از فوکوس دستی استفاده کنیم؟
فناوری فوکوس خودکار فوقالعاده است. در نتیجه من پیشنهاد نمیکنم که بین فوکوس دستی و خودکار سوئیچ کنید. در کنار آن، شما میبایست از آن برای انتخاب سناریوی زیر استفاده کنید:
عکس برداری ماکرو و کلوز آپ
هنگامی که در زوم بالا عکس برداری میکنید، لنزها میل به فوکوس دارند و هنگامی که در نهایت روی سوژه قفل شدند، اغلب در جای نادرستی قرار گرفتهاند. به همین خاطر است که فوکوس بسیار اهمیت دارد؛ شما میتوانید از آن برای دستیابی به فوکوس بیشتر و سریع تر و تنظیم فوکوس دقیقاً در جایی که میخواهید استفاده کنید. در واقع، به عکاسان توصیه می کنییم همیشه از فوکوس دستی در هنگام انجام عکاسی ماکرو از سوژههای ثابت استفاده کنند. چرا که فرایند را خیلی سریع تر میکند. (فوکوس دستی روی سوژههای ماکرو در حال حرکت مانند حشرات، راحت تر است، چرا که بستگی به تجهیزات شما و روش کاری مورد علاقه شما دارد، در نتیجه برای آزمایش هر دو نوع فوکوس دستی و خودکار درنگ نکنید و ببینید کدام یک برای شما بهتر است).
در شرایط نور کم
فوکوس خودکار در شرایط نور کم مشکل دارد، بخصوص اگر شما در حال عکس برداری بدون هر نوع تصویرسازی باشید. (به عنوان مثال، عکاسی در شب، عکاسی در صحرا، عکاسی از دره تاریک، و …). لنز شما میتواند بدون اینکه روی سوژه ای قفل کند مدام عکس برداری کند، در نتیجه به فوکوس دستی اعتماد کنید. شوربختانه، تاریکی فوکوس دستی را دشوار میکند و به همین خاطر به ششما توصیه میکنیم تا از تکنیک مشاهده زنده استفاده کنید و عکس را بصورت پیش فرض از طریق LCD مشاهده کنید، روی آن زوم کنید و مطمئن شوید که قبل از ادامه کار فوکوس خود را ثابت نگه داشتهاید.
به این نکته توجه داشته باشید که دوربینهای مختلف از نظر توانایی فوکوس در نور کم متفاوت هستند. ابتدا سعی کنید تا فوکوس خودکار را امتحان کنید. اما اگر جواب نداد، فوکوس دستی را تست کنید و آن را تا شب ادامه دهید.
فوکوس خلاقانه
زمانهایی وجود دارند که شما آرزو میکنید که در محیط نامعمولی قرار داشتید تا بتوانید کارهای خلاقانه انجام دهید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید از یک مدل از لا به لای گلها عکس برداری کنید، بخواهید فوکوس را تعامداً پشت یک گل ببرید، یا برای داشتن یک افکت بوکه زیبا، کل عکس را از فوکوس خارج کنید. در اینچنین شرایطی، فوکوس خودکار اغلب بلا استفاده است. پس از تمامی این کارها، چطور میتوانید از فوکوس دوربینتان استفاده نکنید؟ فوکوس دستی تمامی مشکلات شما را حل خواهد کرد.
عکاسی با زاویه دید عریض
هنگامی که میخواهید با لنز زاویه دید عریض عکس برداری کنید، سوژههای عکس شما اغلب سوژههای بزرگی هستند که در مقیاسهای کوچک نشان داده میشوند، مانند درختان، ساختمانها، و دیگر اشیای بی جان. در چنین شرایطی، به دلیل اینکه این سوژهها فضای کمی را در قاب اشغال میکنند، میتواند برای فوکوس خودکار لنز مشکل ساز و سخت باشد. همچنین ممکن است فوکوس را روی محیط ناخواسته ای از عکس قفل کند. بیشتر تمایلات روی سوئیچ به فوکوس دستی هستند، در حالی که در دوربینهای خاص، شما برای بزرگنمایی پیش نمایش LCD و استفاده از صفحه لمسی برای انتخاب دقیق نقطه فوکوس صحیح الزام دارید.
عکس برداری پاناروما
هنگام عکس برداری پاناروما، که توسط وصل کردن مجموعه ای از عکسها به یکدیگر در حالت پس از گرفته شدن درست میشود، وجود ثبات در طول عکس برداری کلیدی و ضروری است. و این مورد شامل در هنگام فوکوس روی فاصله دقیقاً مشابه برای هر عکس ثبات تمرکز میشود. به عبارت دیگر، شما یک نتیجه از هم گسیخته دریافت خواهید کرد و نمیتوانید بیننده را متقاعد کنید که در حال تماشای یک عکس مداوم است. این همان جایی است که فوکوس دستی کارساز میشود. شما میتوانید از آن برای برداشتن نقطه فوکوس و گذاشتن لنز فوکوس شده روی نقطه مشابه استفاده کنید. هیچ اهمییتی ندارد که چطور منظره در حین چرخاندن دورین دچار تغییر میشود.
موقعیتهای کم کنتراست
فوکوس خودکار روی کنتراست بین تاریک و روشن در عکس تمرکز دارد. کنتراست همان چیزی است که به فوکوس خودکار اجازه میدهد تا روی سوژه مورد نظر فوکوس کند و بدون کنتراست، سیستم AF شما بدون توقف اقدام به عکسبرداری خواهد کرد (که بسیار زننده است). در نتیجه اگر شما با موقعیتهای کم کنتراست مواجه شدید، مانند یک درخت تیره در برابر یک پس زمینه تیره یا یک ماشین سفید در برابر برف، شک نکنید که میبایست فوکوس دستی را انتخاب کنید.
فوکوس دستی بهتر است یا فوکوس خودکار؟
فوکوس دستی سودمند است، اما بسیاری از سناریوها وجود دارند که به شما پیشنهاد میکنند از فوکوس خودکار استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر شما قصد عکس برداری از سوزههای متححرک را دارید، فوکوس دستی تقریباً غیرممکن است؛ شما میتوانید سعی کنید تا حلقه فوکوس خود را حرکت دهید، اما نمیتوانید فوکوس را روی LCD چک کنید و همچنین زمان کافی برای پیش نمایش و گرفتن مجدد عکسها ندارید.
به همین دلیل است که میبایست از فوکوس خودکار برای ژانرهای زیر استفاده کنید:
- عکاسی ورزشی
- عکاسی از حیات وحش
- عکاسی از پرندگان
- عکاسی از رویدادها
البته، استثنائاتی هم وجود دارند. اگر شما از یک حیوان در شب عکس برداری کنید و AF شما روی فوکوس قفل نباشد، میتوانید فوکوس دستی را امتحان کنید. اما بهطور کلی، خواهید خواست تا از AF استفاده کنید، چرا که فوکوس دستی خیلی برای کار شما کند خواهد بود.
همچنان بخوانید: نکات مهم برای عکاسی صنعتی حرفهایی
ما در آژانس تبلیغاتی طرح گندم با سالها تجربه در زمینه طراحی و چاپ انواع تبلیغات و تهیه فیلم و عکاسی صنعتی در خدمت شما عزیزان هستیم. در صورت نیاز به مشاوره با ما تماس بگیرید.