فرمت WEBP چیست؟

فرمت WEBP

WEBP، فرمت تصویری نسل بعدی

درست در مقابل دیدگان ما جنگی از نوع جنگ فناوری در حال وقوع است. شاید با شنیدن نام فناوری به یاد ربات‌ها افتاده باشید اما این جنگ در مورد فرمت‌های تصاویر می‌باشد؛ همچون تقابل جذاب پلی‌استیشن در مقابل ایکس‌باکس.

جنگی که در حال انجام است همه ما را درگیر خود می‌کند؛ جنگجویان این نبرد را بدون شک دیده‌اید اما خاموش بودن این جنگ فناوری سبب شده است تا کم تر به آن توجه شود.

منظور از جنگ فرمت‌ها، فرمت نسل بعدی تصاویر به نام WEBP می‌باشد که در حال پیشرفت‌های بسیار بیشتری است، اما سؤال اینجاست که فرمت WEBP چیست؟ و علت جنگ این فرمت تصویر با فرمت‌های دیگر مانند JPEG چه می‌باشد؟

این فرمت تصویر به دلیل تبلیغاتی که مدیر شرکت گوگل داشته است توانسته به موضوعی مهم بین توسعه دهندگان و برنامه‌نویسان مبدل شود.

این توسعه سبب شده است تا رقبای آن یعنی JPEG 2000 و JPEG XR وارد یک تقابل گردند زیرا با گذر زمان دستگاه‌های بیشتری به پذیرش این فرمت می‌پردازند.

این جریان سبب شده است تا این فرمت به‌مرور به‌عنوان فرمت قالب پیش‌فرض برای تصاویر وب انتخاب گردد.

 

چگونه تصاویر خود را به فرمت WEBP تبدیل نماییم

{loadmoduleid 198}

WEBP چیست؟

حال وقت آن است تا با ویژگی‌ها و خصوصیات این فرمت تصویر آشنا شویم و دلایل پیشرفت آن را هرچه بیشتر واکاوی نماییم.

WebP یا به طور محاوره‌ای weppy اولین‌بار در سال 2010 به‌عنوان فرمت جدید تصاویر وب معرفی شد و به‌مرور پیشرفت نموده و ارتقا یافته است.

در جنگ تصاویر نسل بعدی، این WebP  بوده است که توانسته به رقبای خود چیره شده و آن‌ها را کنار بزند. این پیروزی را می‌توان از استفاده مرورگرهایی مانند کروم، فایرفاکس، مایکروسافت اج و اپرا از این فرمت تصویری نتیجه‌گیری نمود.

برای این فرمت تصویری در فضای وب، لوگوی وب پی در نظر گرفته شده است تا بتواند آن را از دیگر فرمت‌ها منحصر نماید.

برای اینکه بتوانیم علت منحصربه‌فرد بودن WebP را بهتر درک نماییم ابتدا باید با تمامی فرمت‌های تصویری آشنایی پیدا کنیم به این منظور به سراغ اصلی‌ترین ویژگی این قالب تصویری نسل بعدی می‌رویم یعنی فشرده‌سازی.

 

WebP توانسته به قالب پیش‌فرض در محیط تحت وب تبدیل گردد

مقاله مرتبط:

3 اشتباه که کیفیت تصویر را از بین می برد (و نحوه جلوگیری از آنها)

 

فشرده‌سازی دیتا چیست؟

به رمزنگاری داده‌های فایل به بیت‌ها کمتر از نسخه اصلی، فشرده‌سازی گفته می‌شود. دو نوع فشرده‌سازی وجود دارد؛ با اتلاف و بدون اتلاف.

روش فشرده‌سازی با اتلاف روشی است که کیفیت تصویر کاهش پیدا می‌کند چرا که اندازه آن به مقدار زیادی کاهش پیدا می‌کند.

نوع بدون اتلاف که نوع مدنظر ما می‌باشد و در این قالب تصویری استفاده می‌شود، روشی است که اندازه داده‌ها کاهش پیدا می‌نماید اما از کیفیت تصویر کاشته نمی‌شود.

اگر می‌خواهید بدانید که حجم فایل‌ها چگونه بدون کاهش دادن کیفیت تصاویر، کم تر می‌شود در ادامه همراه ما باشید.

تصاویری که با فرمت WebP ذخیره می‌گردند از دیگر فرمت‌ها اندازه کوچک‌تری دارند اما کیفیتی همسان با آن‌ها دارند و این مزیت به دلیل روش فشرده‌سازی بسیار عالی آن می‌باشد.

اما این فشرده‌سازی زمانی بیشتر نمود پیدا می‌کند که سایت‌هایی که از این فرمت تصویری استفاده می‌کنند دارای سرعت بیشتری در اجرا هستند و زمان لازم برای ذخیره داده‌ها را کاهش می‌دهد که می‌تواند بسیار در میزان بازدید از سایت شما مؤثر باشد.

حالا این کوچک شدن چقدر است؟ طبق آمارهایی گوگل منتشر نموده است، در فشرده‌سازی بدون اتلاف 25 درصد کمتر PNGها و در روش فشرده‌سازی با اتلاف تا 34 درصد کمتر از JPEGها است.

در سایت‌هایی که از تصاویر زیادی استفاده می‌کنند و جابه‌جایی بین صفحات اهمیت بیشتری دارد، این کاهش اندازه تصاویر تأثیر بسیاری در بارگذاری صفحات خواهد داشت به‌خصوص در تلفن‌های هوشمند.

 

تطبیق‌پذیری تصاویر

یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت این قالب تصویری، تطبیق‌پذیری می‌باشد، بدین معنا که دو ویژگی شفافیت و انیمیشن را می‌تواند هم‌زمان در خود داشته باشد.

این ویژگی از نقص‌های اصلی فرمت‌های رایج قبلی به شمار می‌رود چرا که امکان یافتن هر دو ویژگی در قالب یکسان وجود ندارد.

برای انجام این کار می‌بایست از PNG برای پس‌زمینه شفاف و از GIF برای انیمیشن‌های موردنظر استفاده نمود و هیچ‌کدام را نمی‌توان به طور هم‌زمان در یک فرمت یافت که از هر دو پشتیبانی کند؛ WebP  توانسته به‌خوبی این مشکل را مرتفع نماید.

این ویژگی عالی را اگر در کنار حمایت‌های گوگل قرار دهید به‌خوبی، به علت پیشرفت WebP در سال اخیر پی خواهید برد.

این قالب تصویری اگرچه توانسته مشکل اصلی فرمت‌های دیگر را برطرف نماید و در جنگ خود پیروز شود اما هنوز هم عیب‌هایی دارد و برخی این فرمت نسل بعدی را نمی‌پسندند.

 

مقایسه ای بین فرمت های تصویری

مطالعه بیشتر:

تفاوت فرمت raw با jpeg: از کدام یک باید استفاده کنید؟

مزایا و معایب WebP

بیاید نگاهی به مزایا و معایب WebP داشته باشیم و ببینیم که موردپسند ما نیز هست یا خیر.

  • مزایا

زمان بارگذاری کمتر؛ سایت‌هایی که از این فرمت استفاده می‌کنند به دلیل اندازه کوچک‌تر تصاویر خود، سریع‌تر بارگذاری می‌شوند مخصوصاً اگر در سایت خود از تصاویر زیادی استفاده کرده باشید.

این زمان بارگذاری کم، بر تعداد بازدیدکنندگان سایت مؤثر می‌باشد.

فضای ذخیره‌سازی کمتر؛ مدل فشرده‌سازی برتر WebP سبب می‌گردد تا نیاز به فضای ذخیره‌سازی کمتری داشته باشید و هزینه‌های میزبانی وب شما را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.

انیمیشن و شفافیت هم‌زمان؛ داشتن پس‌زمینه شفاف PNG و قابلیت‌های متحرک GIF که برگ برنده این فرمت در برابر دیگر فرمت‌ها می‌باشد.

 

مرورگرها زیادی از این قالب برای تصاویر خود بهره می‌برند

  • معایب

از معایب این قالب تصویری می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود

عدم پشتیبانی توسط همه مرورگرها؛ اگر بیشتر مرورگرها از WebP پشتیبانی می‌کنند اما هنوز هم برخی از آن‌ها این فرمت را به رسمیت نشناخته‌اند مانند مرورگر اینترنت اکسپلورر.

کاهش کیفیت تصاویر؛ کاهش کیفیت در تصاویر با فرمت WebP کاهش پیدا می‌کنند اما نه آن‌قدری که در فرمت‌های دیگر اتفاق می‌افتد ولی درهرصورت افت کیفیت وجود دارد. این مورد برای سایت‌های عکاسی و یا طراحی گرافیکی که کیفیت اصلی تصاویر را نیاز دارند یک مورد منفی محسوب می‌شود.

همچنین بخوانید: دلیل استفاده از فرمت RAW

 

نتیجه‌گیری

باتوجه ‌به تأثیر بسیاری که زمان بارگذاری تصاویر در سایت‌ ها دارند، می‌توان گفت که WebP یک قالب تصویری مطلوب برای سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی می‌باشد اما از طرفی پشتیبانی نشدن این فرمت توسط تمامی مرورگرها نقطه‌ضعف اصلی آن به شمار می‌رود.

بنابراین باید به این نتیجه برسید که آیا بازدیدکنندگان شما مایل به تغییر مرورگر و بازدید از سایت شما هستند یا خیر که البته دستیابی به آن دشوار می‌باشد.

اگر هنوز در انتخاب فرمت تصویری مناسب خود تردید دارید می‌توانید از یک متخصص در امور وب کمک بگیرد تا بتوانید به هدف نهایی خود دست پیدا کنید.

امیدواریم از مطالعه مقاله فرمت WEBP چیست؟ بهره کافی را برده باشید. اگر به این موضوع علاقمندید، مطالعه این مقاله مرجع نیز به شما توصیه می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − دوازده =