فیلتر لنز چیست؟

آیا فیلتر لنز می تواند روی شیوه ثبت تصاویر و نتیجه آن ها مؤثر باشد؟

فیلتر لنز چه کاربردی دارد؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با دیدن یک تصویر ثبت شده از خود بپرسید «چطور عکس های من اینطور به نظر نمی رسند؟». قطعاً عوامل بسیار زیادی در ایجاد تفاوت بین عکس ها نقش دارند که یکی از آن ها فیلتر های لنز دوربین است.

آیا فیلتر می تواند روی شیوه ثبت تصاویر و نتیجه آن ها موثر باشد؟

امروزه انواع مختلفی از فیلتر های دیجیتالی در دوربین های مدرن و گوشی های هوشمند وجود دارد؛ حتی این فیلتر ها را در اپلیکیشن هایی مانند لایت روم، اینستاگرام و اسنپ چت هم می توان مشاهده نمود و همین مسئله باعث شده تا برخی فکر کنند استفاده از فیلتر لنز فیزیکی دیگر منسوخ شده است. هر چند عکاسان حرفه ای و هر کس دیگری که نتیجه کار یک فیلتر لنز واقعی را دیده باشد می داند که موضوع فوق به هیچ وجه صحت ندارد. با این وجود زمانی که به انتخاب فیلتر لنز می رسیم اغلب افراد با پرسش هایی در خصوص اینکه فیلتر های لنز چه کارایی هایی دارند، مواجه خواهند شد. بر همین اساس 8 نمونه از محبوب ترین فیلتر های لنز همراه با ذکر کارکرد آن ها در این مقاله بررسی شده است.

فیلتر های لنز کارایی های متفاوتی دارند

مقاله مرتبط:

چه زمانی از فیلتر پلاریزه استفاده نکنیم؟

ویژگی های ظاهری فیلتر لنز دوربین

فیلتر ها را عمدتاً از شیشه (یا رزین) با کیفیت بالا می سازند. وقتی آن ها را به جلوی لنز متصل می کنیم، تنظیمات خاصی را در بازتاب نوری سوژه قبل از رسیدن به دریچه لنز اعمال می نمایند. فیلتر ها غالباً دایره ای شکل و با قابلیت پیچ شدن روی لنز هستند. برخی از فیلتر های لنز نیز مربعی و یا مستطیلی هستند که با استفاده از نگهدارنده در جلوی لنز قرار داده می شوند. مشخصات فیلتر متناسب با لنز های مختلف (مانند قطر رزوه فیلتر) معمولاً روی خود لنز درج می شود.

فیلتر های UV/Clear/Haze محافظ لنز های گران قیمت

این نوع از فیلتر های لنز برای عموم شرایط عکاسی متناسب هستند و از عنصر جلویی لنز در برابر گرد و غبار، خاک، رطوبت و خراش های احتمالی محافظت می کنند. فیلتر های UV/Clear/Haze با کیفیت بالا را می توان به طور دائمی روی لنز ها با حداقل تأثیر بر کیفیت تصویر نصب کرد.

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر UV

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر UV

فیلتر لنز پلاریزه کاهش دهنده بازتاب ها

این نوع از انواع فیلتر لنز، نور پلاریزه را فیلتر می کند، بازتاب ها را به طور چشمگیری کاهش می دهد و رنگ ها و کنتراست را افزایش می دهد. برای هر نوع عکاسی می توان از فیلتر های پلاریزه استفاده نمود. آن ها معمولاً دایره ای هستند و امکان کنترل آسان اثر پلاریزاسیون را فراهم می کنند.

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر پلاریزه

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر پلاریزه

در این رابطه بیشتر بدانید:

اعوجاج لنز چیست؟

فیلتر چگالی خنثی (ND) کاهش دهنده نور ورودی به لنز

از آن جایی که این دسته از فیلتر های لنز منجربه کاهش نور ورودی به لنز و به تَبَع آن کاهش سرعت شاتر می شوند؛ بیشتر مناسب عکاسی از مناظر و یا عکاسی با فلش هستند. معمولاً از این نوع فیلتر برای ایجاد تاری در حرکت (مانند عکاسی از رودخانه ها، آبشار ها، افراد و ماشین های در حال حرکت و غیره) استفاده می شود. البته زمانی که قصد استفاده از دیافراگم های بزرگ با فلاش را داشته باشیم نیز باید از فیلتر های چگالی خنثی استفاده کنیم تا مانع نور دهی بیش از حد بشود.

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر چگالی خنثی

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر چگالی خنثی

فیلتر های درجه بندی شده چگالی خنثی (GND) با لبه سخت

فیلتر های GND لبه سخت در عکاسی از مناظر و عمدتاً موقعیت‌ هایی با کنتراست بالا کاربرد دارند؛ به طور مثال در مواردی که آسمان پس زمینه از سوژه پیش‌ زمینه و افق صاف تا حد زیادی روشن‌ تر است از فیلتر لنز GND لبه سخت می توان استفاده نمود (مانند طلوع یا غروب خورشید). با توجه به اینکه این فیلتر ها همیشه مستطیل شکل هستند (این ویژگی امکان حرکت آن ها را در همه جهات میسر می کند) معمولاً با نگهدارنده فیلتر استفاده می شوند.

NIKON D300 @ 38mm، ISO 200، 1/25، f/8.0

NIKON D300 @ 38mm، ISO 200، 1/25، f/8.0

فیلتر های درجه بندی شده چگالی خنثی (GND) با لبه نرم

این نوع فیلتر لنز نیز برای عکاسی از مناظر استفاده می شود و شباهت های بسیاری با نمونه پیشین دارد (کاربرد در موقعیت های با کنتراست بالا، شکل مستطیلی و استفاده با نگهدارنده فیلتر). تفاوت در این جاست که لبه نرم فیلتر امکان انتقال نرم ‌تر را فراهم نموده و استفاده از فیلتر را در تصویر ثبت شده کمتر آشکار می‌ سازد. به طور مثال در موقعیت هایی که سطح افق لزوماً صاف نیست می توان از فیلتر لنز GND با لبه نرم استفاده نمود.

NIKON D3S + 24-70mm f/2.8 @ 38mm, ISO 200, 1/6, f/8.0

NIKON D3S + 24-70mm f/2.8 @ 38mm, ISO 200, 1/6, f/8.0

فیلتر های معکوس درجه بندی شده چگالی خنثی

علی رغم ویژگی های مشترک این نوع فیلتر با نمونه های پیشین، فیلتر های GND معکوس نوعی فیلتر تخصصی هستند که توسط عکاسان منظره هنگام عکاسی در مقابل خورشید در حال غروب یا طلوع (هنگامی که به افق نزدیک است) استفاده می شود. یک فیلتر GND معمولی به این صورت است که درجه بندی تاریکی در آن به تدریج از لبه های فیلتر به سمت مرکز آن کاهش پیدا می کند (حاشیه ها تیره تر است)؛ در حالی که یک فیلتر GND معکوس درجه بندی تاریکی از لبه های فیلتر به سمت مرکز آن افزایش می یابد (مرکز فیلتر تیره تر می باشد).

تصویر ثبت شده با فیلتر GND معکوس
تصویر ثبت شده با فیلتر GND معکوس

فیلتر های رنگی گرم یا سرد، تصحیح کننده رنگ

برای تغییر تعادل رنگ سفید دوربین و تصحیح رنگ ها می توان از فیلتر هایی با رنگ های گرم و یا سرد استفاده نمود. عمدتاً این نوع فیلتر ها می تواند رنگ ها را کم کند، آن ها را از بین ببرد و یا اینکه یک نوع رنگ را مسدود نماید. از آن جایی که در عکاسی دیجیتال می توان جلوه فیلتر های رنگی را به سادگی در مراحل پس پردازش اعمال نمود، از همین رو آن ها بیشتر برای عکاسی با فیلم ها محبوب هستند.

تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر متعادل کننده رنگ
تفاوت تصویر با استفاده از فیلتر متعادل کننده رنگ

فیلتر کلوزآپ یا دیوپتر مناسب برای عکاسی ماکرو

فیلتر کلوزآپ که به آن دیوپتر هم می گویند، امکان تمرکز بیشتر لنز روی سوژه ها را فراهم می کند و از این رو بسیار مناسب عکاسی ماکرو است.

فیلتر های جلوه های ویژه مناسب برای رؤیا پردازی های عکاسانه

انواع مختلفی از فیلتر لنز برای ایجاد جلوه های ویژه بصری وجود دارد. استفاده از این نوع فیلتر ها بیشتر از این که بر حسب ضرورت باشد، بر حسب خلاقیت عکاسان و برای ثبت رؤیا پردازی های آن ها صورت می پذیرد. موارد زیر نمونه های پرکاربرد فیلتر های جلوه های ویژه هستند.

  • فیلتر های ستاره ای، اجسام درخشان را شبیه ستاره ثبت می کنند
  • فیلتر های نرم کننده، ظاهری رؤیایی ایجاد می کنند و برای عکاسی پرتره کاربرد های فراوانی دارند
  • فیلتر های چند گانه، چندین کپی از یک سوژه در لنز ایجاد می کنند
  • فیلتر های مادون قرمز، امواج مادون قرمز را مسدود کرده و نور مرئی را عبور می دهند
  • فیلتر های بوکه دارای اشکال خاصی در وسط فیلتر هستند که باعث می شوند هایلایت های اجسام درخشان مطابق با همان اشکال ثبت شود

 

جمع بندی نهایی

توانایی استفاده مطمئن و موفقیت آمیز از فیلتر ها قطعاً یک مهارت ارزشمند است. فیلتر ها به عکاس این امکان را می‌ دهند که بر محدودیت ‌ها در فرآیند عکاسی غلبه کند و جلوه‌ های خلاقانه و زیبایی را در یک عکس ثبت نماید (مانند ظاهر ابریشمی یک آبشار روان یا امکان عکاسی از یک صخره مرجانی زیر آب در زیر تابش نور شدید خورشید). در این مقاله سعی شد ویزگی های مختلف انواع فیلتر لنز مورد بررسی قرار گیرد تا به کمک آن بتوانید مکانیسم عمل فیلتر ها را درک کرده و از آن ها برای ثبت تصاویر حرفه ای استفاده نمایید.

مقاله ای که با نام فیلتر لنز چیست؟ مطالعه نمودید، از منابع اصلی مانند این منبع ترجمه شده است.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − نه =